Castel ”Teleki”

Posted in: - May 03, 2012 No Comments

IN MEMORIAM” REABILITARE CASTEL „TELEKI ” – COLTAU

Amplasament: JUDEŢUL MARAMUREŞ, COMUNA COLTĂU

Stadiu: CONCEPT

Castelului Teleki este situat în intravilanul comunei maramureşene Coltău – comună aşezată la 10 km de municipiul Baia Mare pe terasa râului Lăpuş – mai precis în parcul din zona centrală a comunei.

Punct de atracţie pentru numeroşi turişti din ţară şi din afara graniţelor, castelul “Teleki” – construcţie în stil baroc, cu regim de înălţime Sparţial+P+E – se află în stare mediocră, dar totuşi satisfăcătoare raportat la vârsta clădirii şi la lipsa unei reabilitări capitale de-a lungul existenţei sale. Având în vedere valoarea istorica a acestui castel, autorităţile locale din Coltău au demarat proiectul de reabilitare a castelului “Teleki” şi de amenajare a parcului în care este încadrat acest imobil.

Proiectul îşi propune să consolideze şi să restaureze clădirea monument, să-i confere o funcţiune care evident să fie compatibilă cu calitatea acestuia şi să recreeze aici un pol de cultură şi un punct de atracţie pentru turismul cultural. Grădiniţei care funcţionează la parter i se va aloca un alt spaţiu, astfel că muzeul deja existent se va extinde şi în spaţiile de la parter. Tematica acestui muzeu este legată de istoria castelului şi prezintă viaţa familiei Teleki care a deţinut proprietatea şi personalităţile care au vizitat castelul de-a lungul timpului.

Comments are closed.